Film The True Cost op 6 nov.

The True Cost op 6 november in Filmhuis Oosterbeek:
Goedkope kleding, wie betaalt de prijs?

Een T-shirt voor 9 euro of nog minder. Een fabrikant die spijker-broeken inkoopt voor 30 cent per stuk, hoe kan dat? In het Filmhuis Oosterbeek draait op 6 november de film
The True Cost (Nederlandse ondertiteling), georganiseerd door de Kerngroep Fairtrade Gemeente Renkum. “Net als vorig jaar in de Fairtradeweek besteden we aandacht aan de kledingindustrie en de vraag wat je zelf kan verbeteren,” aldus Fairtrade-voorzitter, Monique van Gerwen.

De film toont op indringende wijze hoe arbeiders in de Aziatische kledingindustrie mensonterend worden behandeld, onderbetaald, bespot, mishandeld en weggehaald bij hun families. Modehuizen zijn niet bereid te investeren in de meest basale mensenrechten: een veilige werkplek in plaats van een ziek-makende werkomgeving, mensen met respect behandelen en een leefbaar loon betalen. Ondanks de ramp van Rana Plaza in Bangladesh en ondanks de wereldwijde convenanten. Als consumenten doorgaan met het kopen van goedkope kleding, verandert er in de arbeids- en leefomstandigheden van de arbeiders niets. Veel consumenten zijn nog altijd niet bereid om iets meer te betalen en zijn maar heel beperkt op de hoogte van de omstandigheden en de macht van de modemerken, helaas. En zo kunnen de modemerken doorgaan met het produceren van zo goedkoop mogelijke kleding. Ook het milieu heeft ongelooflijk te lijden onder deze kledingindustrie. Van Gerwen: “Mooi dat we met het Filmhuis samen nu al de 3de fairtrade-film kunnen laten zien. We hopen op weer veel geïnteresseerde filmhuis-bezoekers.”

Locatie: Filmhuis Oosterbeek
Datum: 6 november 2018
Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
De toegang is gratis.
Aanmelding via het email-adres van de Kerngroep Fairtrade Gemeente Renkum.