Fairtrade moederdag

Fairtrade moederdag

Zondag 8 mei is het moederdag en die dag start ook de Fairtradeweek. De werkgroep Fairtrade gemeente Renkum heeft een bijzondere actie bedacht, speciaal bedoeld voor moeders die zijn aangewezen op de voedselbank.

De werkgroep heeft met succes aangeklopt bij een aantal lokaal gevestigde supermarkten. De SPAR Heelsum, PLUS supermarkt Renkum, Coöp Oosterbeek zijn supermarkten die fairtarde producten in hun assortiment hebben en die dan ook als fairtrade supermarkt te boek staan.

Zij hebben gratis een aantal producten uit hun assortiment beschikbaar gesteld, nl. fairtrade chocoladerepen en thee. De werkgroep heeft zelf met behulp van de Wereldwinkel Oosterbeek voor aanvulling gezorgd en op die manier is een leuk fairtrade moederdag cadeau samengesteld. In 50 andere winkels en/of bedrijven zijn eveneens fairtrade producten verkrijgbaar of die worden daar geserveerd.

InpakkenMoederdagPakketten
Inpakken van de cadeaupakketjes bij Wereldwinkel Oosterbeek

Deze cadeaus zijn uitgereikt door tussenkomst van de Voedselbank Neder Veluwe in Renkum, Doorwerth en Oosterbeek. Waarschijnlijk zijn er genoeg pakketjes ook voor moeders uit Wageningen en Rhenen die op de voedselbank zijn aangewezen.

De werkgroep wil met deze actie een signaal geven over eerlijke handel en eerlijke behandeling. Fairtrade staat voor ‘eerlijke handel’. Door in de gemeente Renkum fairtrade producten te kopen dragen consumenten bij aan een eerlijker inkomensverdeling elders in de wereld. Dat is een mondiaal vraagstuk. Tegelijkertijd wordt er met deze actie op gewezen dat er ook in Nederland sprake is van inkomensverschillen, die ertoe kunnen leiden dat mensen een beroep moeten doen op de voedselbank.

Met dit cadeautje van de werkgroep wordt moeders uit deze groep op deze dag een hart onder de riem gestoken, aldus Cees Lodiers, weekcoördinator bij de Voedselbank bij de overhandiging.

Eerlijke verdeling geldt zowel voor verder weg als voor dichtbij. Daarom roept de werkgroep Fairtrade gemeente Renkum op om de Voedselbank Neder-Veluwe te ondersteunen. Dat kan al met een kleine geste. En door meer of vaker fairtrade producten te kopen, draag je bij aan een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld.

Overhandiging_1
Overhandiging van de fairtrade moederdag cadeaupakketten door Monique van Gerwen (voorzitter Fairtrade Werkgroep Gemeente Renkum, links op de foto) aan Cees Lodiers (week coördinator bij de Voedselbank Neder Veluwe).