Basisscholen krijgen DVD over cacao

Van 24 oktober tot 1 november 2015 vindt in Nederland en dus ook in de gemeente Renkum de Fairtrade-week plaats. In het kader van de Fairtrade-week ontvangen alle basisscholen in de gemeente Renkum voor groep 7 en 8 de DVD van Max Havelaar en het Klokhuis. Daarvoor bezocht de Fairtrade werkgroep gemeente Renkum de basisscholen dr. Jac. P. Thijsseschool in Renkum en De Wegwijzer in Doorwerth. Kort na de herfstvakantie reikt de werkgroep samen met wethouder Jasper Verstand de laatste DVD uit op de Bernulphusschool.

Fairtrade betekent eerlijke handel en de gemeente Renkum is sinds 2012 Fairtradegemeente. Onder Fairtrade-producten vallen bijvoorbeeld cacao, thee, koffie, bananen, sinaasappels en katoen. De boeren die deze producten verbouwen, wonen met name in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, zijn arm, werken onder slechte omstandigheden en ook hun kinderen moeten op de plantages werken om aan inkomen te komen. Inwoners uit de gemeente Renkum kunnen ervoor kiezen om in de winkels producten met een Max Havelaar keurmerk of een Fairtrade logo te kopen. Hiermee zorg je ervoor dat mensen in arme landen, waar deze producten vandaan komen, beter worden betaald en betere werkomstandigheden hebben. Ook kinderarbeid kun je daarmee voorkomen. Kinderen kunnen in plaats hiervan naar school. ‘Met deze boodschap hebben wij de groepen 7 en 8 van 2 basisscholen bezocht en met hen een DVD van Klokhuis en Max Havelaar over cacaoboeren bekeken,’ aldus Monique van Gerwen, voorzitter van de werkgroep, ‘en uiteraard van chocolade genoten.’

Het bezoek aan de scholen was een succes. Als voorbeeld werd eerlijke chocolade gebruikt: gemaakt van cacaobonen van coöperaties van arme boeren uit Ivoorkunst (Afrika). Max Havelaar heeft samen met Klokhuis hierover een filmpje gemaakt en in de klas bekeken. Op donderdag 22 oktober was Astrid Scholte, lid van de werkgroep, op de dr. Jac. P. Thijsseschool en op vrijdag 23 oktober was Monique van Gerwen op de Wegwijzer in Doorwerth. De leerlingen waren geïnteresseerd en stelden veel vragen. Over keurmerken en logo’s waaraan je een Fairtrade-product kunt herkennen, over verschil tussen winkels en supermarkten in de gemeente met en zonder Fairtrade-producten, over het verschil tussen biologisch en Fairtrade. Leuk om te merken dat de leerlingen al veel afwisten van Fairtrade.

Ze waren benieuwd naar de 54 winkels, restaurants, hotels, supermarkten en organisaties zijn waar je Fairtrade-thee, Fairtrade-koffie, Fairtrade-chocolade en leuke kadootjes kunt krijgen. Voor de kinderen op de dr. Jac. P. Thijsseschool was het een verrassing dat ook op hun school Fairtrade-koffie en Fairtrade-thee wordt gebruikt.

Twee opmerkelijke vragen van leerlingen waren de volgende. Hoe je in de kledingwinkels herkent dat een broek of T-shirt Fairtrade is. Ook daarvoor zijn logo’s maar een stuk moeilijker te herkennen dan Fairtrade-chocolade. Daar ligt voor de modewinkels in de gemeente Renkum nog een uitdaging.

En de vraag of alle boeren in Zuid-Amerika, Azië en Afrika zich bij Fairtrade kunnen aansluiten. Dat kan zeker en ook zij krijgen dan een eerlijke prijs voor hun goederen. Dan kunnen kinderen naar school en is kinderarbeid verboden. En ze werken milieuvriendelijker dan voorheen.

BasisschoolBezoek1

Astrid Scholte van de Fairtradewerkgroep was op bezoek bij de Jac. P. Thijsseschool

BasisschoolBezoek2

Op bezoek bij groep 7/8 van de Wegwijzer in Doorwerth.